Sygnatura
I SA/Ol 284/18
Wyrok WSA w Olsztynie z 12 września 2018 r., I SA/Ol 284/18 – ulgi w spłacaniu należności pieniężnych
Wynik
Uchylono zaskarżoną decyzję
- Sąd
- Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie
- Data orzeczenia
- 12 września 2018
- Prawomocne
- tak
Treść rozstrzygnięcia
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie w składzie następującym: Przewodnicząca sędzia WSA Wiesława Pierechod Sędziowie sędzia WSA Renata Kantecka asesor WSA Katarzyna Górska (sprawozdawca) Protokolant starszy sekretarz sądowy Monika Rząp po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 12 września 2018r. sprawy ze skargi A. K. na decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia "[...]" nr "[...]" w przedmiocie odmowy umorzenia należności z tytułu składek uchyla zaskarżoną decyzję.
Analiza z kontekstem sprawy
Co to orzeczenie oznacza dla Twojej sprawy?
Zapytaj o skutki rozstrzygnięcia, podstawę prawną albo argumenty do wykorzystania. AnyLawyer rozpocznie od tej konkretnej sprawy.
Uzasadnienie
Skarżący A. K. (dalej również skarżący, strona, wnioskodawca, dłużnik) zwrócił się do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (dalej ZUS, organ) z wnioskiem o umorzenie należności z tytułu składek, podając, że ma ponad 75 lat oraz trudną sytuację finansową i zdrowotną. Zdiagnozowano u niego chorobę nowotworową, choroby kardiologiczne (nadciśnienie, arytmię), cukrzycę, neuropatię, chorobę prostaty, chorobę nerek, zwyrodnienie kręgów oraz nerwicę. Jedynym źródłem dochodu jest świadczenie emerytalne w wysokości około 1.250,00 zł netto. Posiadane środki finansowe starczają tylko na opłacenie czynszu za mieszkanie i opłat eksploatacyjnych (gaz, prąd, woda, itd.) oraz zakup leków i żywności. Nie stać go na kupno ubrań, obuwia czy środków czystości. Wskazał, że nie posiada samochodu, telewizora, komputera, pralki oraz odkurzacza. Jest współwłaścicielem mieszkania o powierzchni 16,97 m2 położonego w "[...]". Zakład Ubezpieczeń Społecznych, decyzją z dnia "[...]" nr "[...]" na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 3, art. 28 ust. 1 , 2, 3, 3a, art. 24 ust. 2, oraz art. 32 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( Dz. U. z 2017r. poz. 1778 ze zm.) , dalej w skrócie " u.s.u.s." : - umorzył należności na ubezpieczenie społeczne własne za okres 06.1996r. – 07.1997r., 09.1997r. – 12.1998r., - odmówił umorzenia należności na ubezpieczenia społeczne pracownicze za okres 06.1996r. – 09.1998 r. Po rozpatrzeniu wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy Zakład decyzją z dnia "[...]""[...]" utrzymał w mocy ww. decyzję z dnia "[...]". Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie prawomocnym wyrokiem z dnia 15 grudnia 2016r. sygn. akt I SA/Ol 647/16 uchylił powyższą decyzję z dnia "[...]". Sąd zobowiązał organ, aby przy ponownym rozpatrzeniu sprawy w uzasadnieniu decyzji wykazał i poparł stosownymi dokumentami, włączonymi do akt sprawy administracyjnej, że składki nie uległy przedawnieniu. Zobowiązał też organ, aby zbadał sposób liczenia terminu przedawnienia, jak też czy i kiedy miały miejsce takie zdarzenia, jak zawieszenie lub przerwanie biegu terminu przedawnienia. Sąd nakazał także, aby organ ocenił aspekt przedawnienia z punktu widzenia poszczególnych zmian jakie były wprowadzane w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych. Sąd zaznaczył, że ustalenia wymaga także kwestia zaistnienia przesłanki całkowitej nieściągalności, bowiem w świetle art. 28 ust. 3 pkt 3 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, dla stwierdzenia, że nie zachodzi przypadek całkowitej nieściągalności nie wystarczy ustalenie, że wnioskodawca posiada jakikolwiek majątek. Powinien być to majątek, z którego można prowadzić egzekucję. Kolejną decyzją, z dnia "[...]" nr "[...]", Zakład utrzymał w mocy własną decyzję z dnia "[...]" nr "[...]" (nie dostrzegając, że powyższa decyzja została uchylona przez WSA). Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie prawomocnym wyrokiem z dnia 9 listopada 2017 r. I SA/Ol 538/17 stwierdził jej nieważność. Wskazał, iż błąd organu rentowego, polegający na uczynieniu przedmiotem ponownego rozpoznania i wydaniu decyzji o utrzymaniu w mocy własnej decyzji z dnia "[...]", niefunkcjonującej już w obrocie prawnym, spełniał przesłanki rażącego naruszenia prawa określonego w art. 156 § 1 pkt 2 K.p.a. W zaleceniach wydanych w wyroku I SA/Ol 538/17 Sąd zobowiązał organ do ponownego rozpatrzenia sprawy, która była przedmiotem decyzji z dnia "[...]", nr "[...]" oraz do uwzględnienia wskazań Sądu zawartych w prawomocnym wyroku z dnia 15 grudnia 2016 r., sygn. akt I SA/Ol 647/16. Zaskarżoną obecnie decyzją z dnia "[...]" Zakład uchylił decyzję z dnia "[...]" w części dotyczącej należności z tytułu składek na ubezpieczenie pracownicze za okres od czerwca 1996r. do listopada 1997r. ze względu na przedawnienie i umorzył postępowanie w tym zakresie. W pozostałym zakresie utrzymał w mocy decyzję organu pierwszej instancji (czyli za okres od grudnia 1997r. do września 1998r. - ubezpieczenia społeczne pracownicze). W uzasadnieniu zaskarżonej decyzji organ przedstawił ustalenia dotyczące sytuacji skarżącego wskazując, że z oświadczenia o stanie rodzinnym oraz z innych dowodów wynika, iż skarżący pobiera świadczenie emerytalne, z którego nie są dokonywane potrącenia oraz nie posiada dochodu z innych źródeł. Prowadzi samodzielnie gospodarstwo domowe oraz ponosi stałe wydatki związane z utrzymaniem, z tytułu: czynszu w wysokości 293,67 zł; prądu, gazu w wysokości 130 zł; telefonów - 89 zł; żywności - 700 zł oraz kosztów leczenia w wysokości 180-260 zł miesięcznie. Skarżący jest współwłaścicielem mieszkania o powierzchni 16,97 m 2. Nie jest właścicielem pojazdu samochodowego. Z przedstawionej dokumentacji wynika, iż skarżący od 2013 r. choruje na przewlekłe schorzenia i jest pod stałą opieką wielu specjalistów. Ustalono ponadto, iż skarżący pobiera świadczenie emerytalne, z którego nie są dokonywane potrącenia. Na podstawie powyższych ustaleń Zakład uznał, że nie wystąpiły przesłanki zawarte w art. 28 ust. 3 pkt 3 i 5 ustawy o systemie ubezpieczeń, w związku z czym nie została stwierdzona całkowita nieściągalność należności. Ponadto wyjaśnił, że decyzją z dnia "[...]", umorzył w części należności w oparciu o art. 28 ust. 3a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Wskazał, iż na podstawie tego przepisu możliwe jest umorzenie wyłącznie należności ubezpieczonych będących równocześnie płatnikami składek (czyli dotyczy należności z tytułu składek na ubezpieczenie własne). Zakład uwzględnił trudną sytuację rodzinną i materialną zobowiązanego, stwierdził, także dostateczne wykazanie przez dłużnika istnienia ważnego interesu strony przemawiającego za umorzeniem należności. Uznał również, iż nie jest on w stanie opłacić tych należności, ponieważ pociągnęłoby to zbyt ciężkie skutki dla zobowiązanego oraz pozbawiłoby możliwości zaspokojenia niezbędnych potrzeb życiowych. Podkreślił jednak, iż art. 28 ust. 3 a nie ma zastosowania do umorzenia należności na ubezpieczenia społeczne za zatrudnionych pracowników (czyli należności z tytułu składek na ubezpieczenie pracownicze). Przesłanką do umorzenia należności z tytułu składek za zatrudnionych pracowników w świetle art. 28 ust. 2 i 3 jest stwierdzenie całkowitej nieściągalności, czego w przypadku zobowiązanego Zakład nie stwierdził. W zakresie przedawnienia, Zakład wskazał, że na koncie rozliczeniowym skarżącego występują należności z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne pracownicze za okres 06/1996-11/1997, które uległy przedawnieniu, wobec czego organ umorzył postępowanie w tym zakresie. Natomiast co do pozostałych należności, organ wyjaśnił, że na koncie rozliczeniowym skarżącego figuruje zadłużenie z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne pracownicze za okres 12/1997-09/1998, które to należności się nie przedawniły i są wymagalne na dzień wydania niniejszej decyzji. Powyższe ustalono w oparciu o zidentyfikowane dokumenty zgłoszeniowe i rozliczeniowe zaewidencjonowane na koncie płatnika składek w bazie Kompleksowego Systemu Informatycznego ZUS. W tym zakresie organ odmówił umorzenia. Powyższa decyzja została zaskarżona do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Olsztynie. Z treści skargi wynika, że skarżący nie zgadza się z decyzją organu. Podniósł, iż w zajmowanym mieszkaniu nie prowadził nigdy działalności zarobkowej, wobec czego uważa, że nie jest możliwe prowadzenie egzekucji majątkowej. Skarżący powołał się także na wcześniejsze wyroki wydane przez WSA w Olsztynie w jego sprawie. Podkreślił, że poprzedni wyrok WSA zobligował organ do wykazania i poparcia dołączonymi do akt dokumentami, że składki nie uległy przedawnieniu. Uważa, że organ nie zastosował się do wytycznych zawartych w wyrokach. ZUS nie wskazał także, w jaki sposób dokonał wyliczeń, na czym się opierał, czy w czasie biegu terminu nastąpiło jego zawieszenie lub przerwa. Skarżący podniósł, że w zaskarżonej decyzji ZUS nie wykazał, że skarżący posiada majątek, z którego można by prowadzić egzekucję, a mimo to nie stwierdził całkowitej nieściągalności. Jego zdaniem tak jednak jest, gdyż zaprzestał całkowicie prowadzenia działalności przy jednoczesnym braku majątku, a w przeszłości komornik skarbowy nie wyegzekwował z niego żadnych należności. Ponadto zaskarżoną decyzją ZUS utrzymał w mocy w części decyzję z dnia "[...]", pomimo że WSA wyrokiem z dnia 9 listopada 2017 r. stwierdził jej nieważność. W odpowiedzi na skargę Zakład wniósł o jej oddalenie, podtrzymując dotychczasowe stanowisko w sprawie. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie zważył, co następuje: Skarga zasługuje na uwzględnienie, ponieważ zaskarżona decyzja narusza prawo. Na podstawie art. 153 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi ( Dz. U. z 2018r., poz. 1302, dalej cyt. jako p.p.s.a.) ocena prawna i wskazania co do dalszego postępowania wyrażone w orzeczeniu sądu wiążą w sprawie ten sąd oraz organ, którego działanie były przedmiotem zaskarżenia. Oznacza to, że orzeczenie sądu administracyjnego wywiera skutki wykraczające poza zakres postępowania sądowoadministracyjnego, a jego oddziaływaniem objęte jest także przyszłe postępowanie administracyjne w sprawie. Ocena prawna wynika z uzasadnienia wyroku sądu i dotyczy wykładni przepisów prawnych i sposobu ich zastosowania w konkretnym przypadku, w związku z rozpoznawaną sprawą. Związanie samego sądu oznacza zaś to, że jest on zobowiązany do podporządkowania się wcześniej wyrażonemu przez sąd poglądowi prawnemu oraz do dokonania kontroli legalności działań organu administracyjnego, podjętych w następstwie realizacji wskazań sądu do dalszego postępowania. Rozpatrując skargę na decyzję organu rentowego Sąd stwierdził, że organ nie uwzględnił oceny prawnej i nie wykonał wskazań co do dalszego postępowania, zawartych w poprzednio wydanych wyrokach: z dnia 15 grudnia 2016 r. sygn. akt I SA/Ol 647/16 (uchylił decyzję z dnia "[...]") oraz z dnia "[...]" I SA/Ol 538/17 (stwierdził nieważność decyzji z dnia "[...]"). Oceniając legalność zaskarżonej decyzji w pierwszej kolejności wskazać należy, iż postępowanie w przedmiocie umorzenia należności z tytułu składek unormowane jest w art. 28 u.s.u.s., jak również w § 3 ust. 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 31 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad umarzania należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne. Zgodnie z art. 28 ust. 2 u.s.u.s. należności z tytułu składek mogą być umarzane w całości lub w części przez ZUS tylko w przypadku stwierdzenia ich całkowitej nieściągalności, która zachodzi w sytuacjach wymienionych enumeratywnie w ust. 3 tego przepisu - w pkt od 1 do 6. Ponadto zgodnie z art. 28 ust. 3a u.s.u.s. należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne ubezpieczonych będących równocześnie płatnikami składek na te ubezpieczenia mogą być w uzasadnionych przypadkach umarzane pomimo braku ich całkowitej nieściągalności. Podkreślić należy, że decyzje w sprawach tego rodzaju mogą być wydawane wyłącznie w przypadku należności istniejących, do których uiszczenia płatnik jest zobowiązany. Niedopuszczalne jest natomiast procedowanie w sprawach dotyczących należności, które wygasły na skutek przedawnienia. Przedawnienie jako instytucja prawa materialnego, skutkująca wygaśnięciem zobowiązania musi być bezwzględnie respektowana w toku postępowania. W wyżej wskazanych prawomocnych wyrokach Sąd wskazał na istotne wątpliwości co do wymagalności należności wobec Zakładu, wobec czego organ w pierwszej kolejności powinien wykazać, że nie uległy one przedawnieniu. Podkreślić należy, że niezbędnym warunkiem podjęcia przez organ prawidłowej decyzji w sprawie umorzenia (odmowy umorzenia) należności z tytułu składek jest jednoznaczne stwierdzenie, że objęte wnioskiem należności są zgodnie z przepisami prawa wymagalne i nie uległy przedawnieniu. Kwestia ta ściśle jest więc związana z prawidłowym, wyczerpującym ustaleniem stanu faktycznego sprawy, dotyczy zatem przestrzegania przez organ przepisów postępowania. Postępowanie w przedmiocie umorzenia należności z tytułu składek unormowane w art. 28 u.s.u.s. dotyczyć może tylko i wyłącznie należności istniejących, do których uiszczenia płatnik jest zobowiązany. Niedopuszczalne jest natomiast objęcie tym postępowaniem należności, które wygasły na skutek przedawnienia. WSA zobowiązał organ, aby w kwestii przedawnienia nie tylko przedstawił własne stanowisko, ale przede wszystkim przedstawił na jego poparcie dowody w postaci dokumentów, włączonych do akt sprawy administracyjnej, z których wynika, że składki nie uległy przedawnieniu. Sąd nakazał też ustalenie, czy zachodzi całkowita nieściągalność, bowiem w świetle ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, dla stwierdzenia tej przesłanki nie wystarczy ustalenie, że wnioskodawca posiada jakikolwiek majątek. Rozpatrując sprawę ponownie, organ uznał wprawdzie, w części należności skarżącego, dotyczących okresu od czerwca 1996 r. do listopada 1997 r., że uległy one przedawnieniu, wobec czego umorzył postępowanie w tym zakresie. Jednak w odniesieniu do pozostałych należności ZUS, wbrew ocenie prawnej zawartej w ww. wyrokach nie przedstawił żadnych dokumentów wskazujących na ich wymagalność, w szczególności nie wypowiedział się co do wystąpienia zdarzeń takich jak zawieszenie lub przerwanie biegu przedawnienia i nie ocenił aspektu przedawnienia z punktu widzenia zmian przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, odnoszących się do instytucji przedawnienia. Jak wskazywał Sąd w uzasadnieniu wyroku (I SA/Ol 647/16) zgodnie z "art. 24 ust. 4 u.s.u.s. w brzmieniu obowiązującym do 31 grudnia 2002r., należności z tytułu składek ulegały przedawnieniu po upływie 5 lat, a w przypadku przerwania biegu przedawnienia, o którym mowa w ust. 5, po upływie 10 lat licząc od dnia, w którym stały się wymagalne. Z kolei zgodnie z ust. 5 cyt. przepisu, bieg przedawnienia przerywało odroczenie terminu opłacenia należności z tytułu składek, rozłożenie spłaty tych należności na raty i każda inna czynność zmierzająca do ściągnięcia tych należności, jeżeli o czynności tej został zawiadomiony dłużnik. Po znowelizowaniu ustawy z dniem 1 stycznia 2003 r. termin przedawnienia należności z tytułu składek wynosił 10 lat. Z kolei zgodnie z ust. 5 cyt. przepisu nie ulegają przedawnieniu należności z tytułu składek zabezpieczone hipoteką lub zastawem, jednakże po upływie terminu przedawnienia należności te mogą być egzekwowane tylko z przedmiotu hipoteki lub zastawu do wysokości zaległych składek i odsetek za zwłokę liczonych do dnia przedawnienia. Bieg terminu przedawnienia zostaje zawieszony od dnia wszczęcia do dnia zakończenia postępowania egzekucyjnego oraz postępowania przed sądem (art. 24 ust. 5b u.s.u.s.). W ugruntowanym orzecznictwie sądowoadministracyjnym przyjmuje się jednolicie, że znowelizowany przepis art. 24 ust. 4 ustawy miał zastosowanie jedynie do tych należności z tytułu składek, które nie przedawniły się przed wejściem w życie tej nowelizacji, czyli przed dniem 1 stycznia 2003 r. (por. wyrok NSA z 18 sierpnia 2009r., sygn. akt II FSK 466/08, wyrok SN z 23 stycznia 2009 r., sygn. akt I UK 204/08, M.P. Pr. 2009/7/375; wyrok WSA z 14 stycznia 2009r., sygn. akt I SA/Po 1481/08). Przepis art. 24 ust. 5b – z dniem 1 lipca 2004r. – uległ dalszej nowelizacji i otrzymał brzmienie: "bieg terminu przedawnienia zostaje zawieszony od dnia podjęcia pierwszej czynności zmierzającej do wyegzekwowania należności z tytułu składek, o której dłużnik został zawiadomiony, do dnia zakończenia postępowania egzekucyjnego." Kolejna zmiana okresu przedawnienia została wprowadzona od 1 stycznia 2012r. Z tym dniem na podstawie art. 11 pkt 1 ustawy z dnia 16 września 2011r. o redukcji niektórych obowiązków obywateli i przedsiębiorców (Dz. U. Nr 232, poz. 1378) zmieniono treść art. 24 ust. 4 u.s.u.s. i skrócono okres przedawnienia składek na ubezpieczenia społeczne z 10 do 5 lat. Zgodnie z art. 27 powołanej ustawy, do przedawnienia należności z tytułu składek, o którym mowa w art. 24 ust. 4 ustawy systemowej, którego bieg rozpoczął się przed dniem 1 stycznia 2012r., stosuje się przepisy w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, z tym, że bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia 1 stycznia 2012r. Wedle zasady wynikającej z tego przepisu do należności składkowych nieprzedawnionych do 1 stycznia 2012r. (według zasad z zastosowaniem 10-letniego okresu przedawnienia) ma zastosowanie 5-letni termin przedawnienia, z tym jednak bardzo istotnym zastrzeżeniem, że liczy się go nie od daty ich wymagalności, tak jak o tym stanowi art. 24 ust. 4 ustawy systemowej, ale od dnia 1 stycznia 2012r. Wyjątek od tej zasady ustanawia ust. 2 powołanego przepisu, stosownie do którego jeżeli przedawnienie rozpoczęte przed dniem 1 stycznia 2012r. nastąpiłoby zgodnie z przepisami dotychczasowymi, wcześniej przedawnienie następuje z upływem tego wcześniejszego przepisu (tak: w wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 27 czerwca 2013r. sygn. akt III AUa 1656/12, Lex nr 1350353). Zgodnie zaś z ust. 5 art. 24 u.s.u.s. nie ulegają przedawnieniu należności z tytułu składek zabezpieczone hipoteką lub zastawem, jednakże po upływie terminu przedawnienia należności te mogą być egzekwowane tylko z przedmiotu hipoteki lub zastawu do wysokości zaległych składek i odsetek za zwłokę liczonych do dnia przedawnienia. Bieg terminu przedawnienia zostaje zawieszony od dnia podjęcia pierwszej czynności zmierzającej do wyegzekwowania należności z tytułu składek,o której dłużnik został zawiadomiony, do dnia zakończenia postępowania egzekucyjnego (art. 24 ust. 5b u.s.u.s.)." W świetle powyższych regulacji ZUS powinien przede wszystkim zbadać kwestię przedawnienia na gruncie obowiązujących w dacie powstania zaległości przepisów ustawy. Wskazać w decyzji co powodowało ewentualne przerwanie i zawieszenie biegu przedawnienia. Załączyć do akt sprawy dowody na poparcie swoich tez, a takich ustaleń w zaskarżonej decyzji zabrakło. W ocenie Sądu niedopuszczalne jest wywodzenie przez organ braku przedawnienia należności w oparciu o zapisy na koncie rozliczeniowym skarżącego, wskazujące, że na koncie tym figuruje zadłużenie, które jest wymagalne - 12/1997-09/1998, - co jak podaje organ - ustalono w oparciu o zidentyfikowane dokumenty zgłoszeniowe i rozliczeniowe zaewidencjonowane na koncie płatnika składek w bazie Kompleksowego Systemu Informatycznego ZUS. Sąd zauważa, że to nie zapisy konta rozliczeniowego skarżącego, ale treść konkretnych dokumentów decydują o tym, czy należności są wymagalne, czy też uległy przedawnieniu. Powołanie się przez organ na dane figurujące na koncie płatnika nie spełnia wymogów nałożonych w wyroku sądu. Konto płatnika składek funkcjonuje w oparciu o konkretne dokumenty i to właśnie te dokumenty powinny zostać poddane ocenie pod kątem przesłanek przedawnienia, a nie same zapisy na koncie. Tylko na podstawie odpowiednich dokumentów możliwe byłoby ustalenie zdarzeń, które w świetle wyżej przedstawionych regulacji powodowały przerwy bądź zawieszenia biegu terminu przedawnienia. Podkreślenia wymaga, że gołosłowne stanowisko organu w kwestii wymagalności należności – nie pozwala Sądowi na dokonanie kontroli zaskarżonej decyzji. Nadal niewyjaśniona pozostaje bowiem zasadnicza kwestia, czy należności, umorzenia których domaga się skarżący, są w ogóle wymagalne. Tym samym niewyjaśnienie kwestii przedawnienia czyni przedwczesnym rozstrzygnięcie w przedmiocie odmowy umorzenia należności skarżącego z tytułu nieopłaconych składek. Zwrócić również należy uwagę, iż przedmiotem ustaleń Zakładu, zgodnie z wytycznymi Sądu, miało być również rozważenie przesłanki całkowitej nieściągalności wskazanej w art. 28 ust. 3 pkt 3 u.s.u.s. tj. w przypadku gdy nastąpiło zaprzestanie prowadzenia działalności przy jednoczesnym braku majątku, z którego można egzekwować należności, małżonka, następców prawnych, możliwości przeniesienia odpowiedzialności na osoby trzecie w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. – Ordynacja podatkowa. Organ zobowiązany był do wykazania czy przy majątku w postaci 1/2 udziału w prawie własności lokalu o pow. 16,97m2, w którym skarżący zamieszkuje oraz emeryturze w kwocie 1.250 zł możliwe jest egzekwowanie należności, przy uwzględnieniu takich okoliczności sprawy jak wiek i stan zdrowia zobowiązanego oraz ustawowe ograniczenia egzekucji wynikające z zasady poszanowania minimum egzystencji. Sąd zauważa, że kwestia ta ponownie nie została poddana ocenie organu, który w decyzji z dnia "[...]" uznał, że posiadanie jakiegokolwiek majątku (1/2 udziału w prawie własności lokalu) i dochodu (1.250 zł netto), jest wystarczającym warunkiem do stwierdzenia braku wystąpienia przesłanki całkowitej nieściągalności. Rozpatrując sprawę ponownie, organ uwzględni wskazania i ocenę prawną dokonaną w niniejszym wyroku, biorąc także pod uwagę ocenę prawną i wskazania zawarte we wcześniejszych prawomocnych wyrokach I SA/Ol 647/16 oraz I SA/Ol 538/17, tj. wyjaśni i udokumentuje kwestię wymagalności należności (zbada sposób liczenia terminu z podaniem czy i kiedy miało miejsce np. zawieszenie lub przerwanie biegu terminu przedawnienia), a także dokona analizy sprawy z uwzględnieniem poszczególnych zmian jakie były wprowadzane w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych, co udokumentuje zgodnie z zasadami określonymi w art. 77§1 i 80 k.p.a. w postaci dowodów z dokumentów, włączonych do akt sprawy, co umożliwi Sądowi dokonanie kontroli stanowiska zajętego przez organ, że składki nie uległy przedawnieniu. Przypomnieć należy, iż zadaniem organu jest takie zebranie materiału dowodowego, a następnie dokonanie na jego podstawie ustaleń i wyciągnięcie z nich wniosków, aby z jednej strony zobowiązany miał pewność przeanalizowania całokształtu jego sytuacji z drugiej zaś, by decyzja ta poddawała się kontroli Sądu. Nie zmienia to jednak faktu, że w każdym przypadku organ zobligowany jest do wnikliwej oceny stanu faktycznego z perspektywy określonych w przepisach przesłanek. Ocena taka, przeprowadzona z uwzględnieniem wszystkich istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy okoliczności faktycznych, powinna znaleźć odzwierciedlenie w uzasadnieniu wydanej decyzji. Treść zawarta w uzasadnieniu decyzji, zwłaszcza decyzji o charakterze uznaniowym, ma bowiem zasadnicze znaczenie przy ocenie jej prawidłowości, realizowanej w ramach kontroli sądowej. Mając na uwadze powyższe oceny i rozważania, Wojewódzki Sąd Administracyjny na podstawie art.145 § 1 pkt 1 lit. c p.p.s.a. orzekł o uchyleniu zaskarżonej decyzji. W sprawie kosztów udziału pełnomocnika ustanowionego z urzędu wydane zostanie osobne rozstrzygnięcie – nie przez Sąd, lecz przez referendarza sądowego.
Informacje o sprawie
- Data wpływu
- 18 maja 2018
- Symbol z opisem
- 6536 Ulgi w spłacaniu należności pieniężnych, do których nie stosuje się przepisów Ordynacji podatkowej (art. 34 i 34a ustaw
- Hasła tematyczne
- Ubezpieczenie społeczne
- Skarżony organ
- Prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych/ZUS
- Sędziowie
- Katarzyna Górska /sprawozdawca/ Renata Kantecka Wiesława Pierechod /przewodniczący/
Powołane przepisy
- Ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - tekst jednolity
art. 153 · Dz.U. 2018 poz. 1302
- Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych
art. 24, art. 28 · Dz.U. 2015 poz. 121
Powiązane dokumenty
Sygnatura: V SA/Wa 1303/18 · 12 września 2018
Postanowienie WSA w Warszawie z 12 września 2018 r., V SA/Wa 1303/18 – ulgi w spłacaniu należności pieniężnych
Sygnatura: III SA/Po 516/18 · 12 września 2018
Postanowienie WSA w Poznaniu z 12 września 2018 r., III SA/Po 516/18 – ulgi w spłacaniu należności pieniężnych
Sygnatura: I SA/Gl 423/18 · 12 września 2018
Wyrok WSA w Gliwicach z 12 września 2018 r., I SA/Gl 423/18 – ulgi w spłacaniu należności pieniężnych
Źródło urzędowe: Naczelny Sąd Administracyjny